Nature kapperswinkel

Ingrediënten

pepermuntolie

Abrikozenpitolie

Bij een kwetsbare huid is abrikozenpittenolie goed verdraagbaar. Het trekt snel in de huid en laat een dun, beschermend olielaagje achter. Zwangere vrouwen kunnen abrikozenpit gebruiken om de buik in te masseren. Het maakt de huid elastischer. Het wordt eveneens ingezet bij cellulitis en overmatige eeltvorming.

Alcohol

Ethanol (alcohol) is een plantaardige alcohol die door OLIEBE gebruikt wordt als oplosmiddel voor een aantal grondstoffen die niet in water oplosbaar zijn. Het is een langzaam drogend oplosmiddel omdat dit het haar minder uitdroogt. Het is kostelijk omdat er een hoge accijns op zit, maar OLIEBE geeft hieraan toch de voorkeur omdat het beter is voor huid, haar en milieu.

Blauwe duizendblad (achillea millefolium)

Er bestaan talloze soorten duizendblad. Deze is blauw door het percentage chamazuleen dat kan oplopen tot 50%. Het is een goede vervanger voor de blauwe kamille.Het geslacht is naar de Griekse held Achilles genoemd. Hij zou hiermee in de Trojaanse oorlog een wond genezen hebben. Het azuleen is zeer geschikt voor het behandelen van huidproblemen. Het kan gebruikt worden bij vette huid, ontstoken-en gevoelige huid, acne, eczeem, jeuk, hoofdhuidproblemen, littekens, wonden, uitslag, behandeling van zweertjes en om bloedingen te stelpen.

 Cisteroos

Cisteroos is een op een wilde roos gelijkende bloem. Hij groeit in de ‘maquis’ op Corsica. De oude Grieken gebruikten Cisteroos bij wonden, zweren, gangreen, verbrandingen en in wijn verwerkt bij dysenterie en maagaandoeningen.

  • werkt samentrekkend en wondhelend
  • werkt bij eczeem en psoriasis
  • sterk bij behandelingen met lumfedrainage
  • werkt stimulerend op de lymfeknopen
  • werkt antiseptisch en stimulerend.

Bovendien is het een heel goede toevoeging aan crèmes voor de verzorging van acne, vette en ontstoken huid, vooral bij meisjes in de puberteit.

 Duindoornolie

Duindoornolie stimuleert de vernieuwing van huidcellen, verbetert de spankracht en elasticiteit van de huid en reguleert het vet-en vochtgehalte. De olie heeft een zuiverende en helende invloed op een rode, geprikkelde of een droge, belaste huid en beschermt tegen vrije radicalen met Pro-Vitamine A en Vitamine E.

 Elemi hars

De oliehoudende hars van de canarium luzonicum (elemi-boom) wordt gewonnen uit het melksap van de stam. Elemi stimuleert de natuurlijke weerstand. OLIEBE gebruikt de boomhars opgelost in ethanol (plantaardige alcohol) om de krulversteviger en de stylinggel stevig te krijgen.

 Ginkgo Biloba

Ginkgo extract is een antioxidant dankzij de flavonoïden die het bevat. Zowel olie als extract van de zaden, wortels en bladeren, worden daarom gebruikt in tal van gezichtscrèmes. De zaden hebben een antibacteriële werking. Voorkomt, door de antioxidanten, ouderdomsverschijnselen zoals vroegtijdige huidveroudering.

 Glyceryl Stearate SE

Glycerine wordt uit de scheiding van natuurlijke vetten en oliën gewonnen. Stearinezuur uit de scheiding van vet uit palmolie, palmpitolie en zonnebloemolie. Glyceryl Stearaat SE heeft een vochtbewarende, gladmakende, vettende en zelfemulgerende werking. Glyceryl Stearaat SE wordt in kokoscrème vooral  als emulgator gebruikt.

Groene mandarijn

Komt oorspronkelijk uit China. De vruchten werden traditioneel cadeau gegeven aan de Chinese mandarijnen, vandaar de naam. De olie wordt geperst uit het gekleurde gedeelte van de schil van de rijpe vrucht. Het is de ideale olie voor aanstaande moeders, baby’s en kinderen. Werkt algemeen kalmerend op de spijsvertering en is zuiverend voor de huid.

 Hydrolaten

Hydrolaten zijn bloemen- of kruidenwaters. Sommige planten leveren zo weinig essentiële olie op dat ze vaak alleen gedestilleerd worden voor het hydrolaat, bijvoorbeeld korenbloem en hamamelis. Een definitie van hydrolaten zou kunnen luiden: “Aromatische hydrolaten zijn het product van het stoomdestillatieproces en bevatten wateroplosbare, vluchtige plantcomponenten die hen vaak de geur geven van de essentiële olie, maar niet zo sterk zijn. Hun samenstelling is anders dan die van een essentiële olie: rijker aan water oplosbare bestanddelen en – praktisch – vrij van lipofiele substanties zoals terpeenkoolwaterstoffen. Dit betekent dat ze zeer goed te verdragen zijn en vaak antiseptisch en ontstekingsremmend werken” (Schnaubelt: 1999).

 Inuline

Inuline, ook Alantstijfsel genoemd, is een stijfsel dat in 1804 in de wortel van de Alant werd ontdekt. Een dergelijke wortel kan tot 4 kg wegen. OLIEBE gebruikt inuline als versteviger. Inuline is in warm water oplosbaar. Dit is heel belangrijk bij het gebruik van inuline in haarverstevigers omdat het anders resten achter zou kunnen laten in het haar.

 Jojobaolie

Jojoba-olie is extra goed bij eczeem, psoriasis, geïrriteerde-, vette- en ouder wordende huid. Het is een natuurlijke antioxidant. Een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Caïro gepubliceerd in 2005 toont aan dat jojoba-olie ontstekingsremmend werkt.

 Karité- of Sheaboter

Uit de vruchten van de Shea-boom wordt sheaboter gewonnen, bijzonder vanwege de verzorgende en genezende eigenschappen. Het wordt in West-Afrika van oudsher gebruikt voor hoogwaardige zalven, huidcrèmes en haarverzorgingsmiddelen. Sheaboter kan bij een groot aantal huidproblemen worden toegepast: bij droge huid, in het bijzonder in gezicht, hals en decolleté en voor de verzorging van handen en nagels. Het kalmeert de schilferige huid bvb op het hoofd en maakt de huid glad.

 Kokosolie

De kokosnoot is geen echte noot maar een steenvrucht . Door drogen ontstaat ‘kopra’ met een vetgehalte tussen 63 en 70%. Kokosolie wordt door het persen van kopra gewonnen. Omdat de olie onder de 26 graden een vaste vorm aanneemt, wordt het ook kokosvet of kokosboter genoemd. Het helpt tegen ontstekingen op de huid, om de huid te laten herstellen van eczeem, het beschermt de huid tegen vrije radicalen en oxidatie, herstelt de balans  en gaat uitdroging tegen.

Melkzuur

Melkzuur is een organisch zuur dat wordt gevormd uit suikers door bacteriën. Het zorgt voor een constante zuurtegraad van de huid en houdt vocht vast. Melkzuur wordt meestal in een lage dosisl gebruikt in cosmetica als een pH-regulator en als een bevochtigingsmiddel.

Na-PCA

Na-PCA (zout van PCA) is een stofwisselingsproduct van de huidcellen en een belangrijke natuurlijke vochtvasthoudende factor van huid en haar. De natuurlijke vochtigheidsfactor van de huid (NMF: Natural Moisturizing Factor) bestaat uit aminozuren, ureum, Na(-sodium)-PCA, melkzuur en koolhydraten die zich in de hoornlaag bevinden. Deze vochtigheidsfactor voorkomt uitdroging van de huid en de huid behoudt zo haar soepelheid en elasticiteit.

 Patchouli

Patchouli -olie wordt door stoomdistillatie gewonnen uit de gedroogde bladeren. De geur is zoet, rijk, kruidig en aards. Patchouli heeft een schimmeldodende en ontstekingswerende werking, is een celvernieuwer en bevordert de doorbloeding. Het wordt gebruikt bij zwemmerseczeem, voetschimmel, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, onzuivere vette huid en vet haar met roos. Patchouli helpt te aarden en zorgt ervoor dat we voeling blijven houden met ons fysieke lichaam.

 Pepermunt

Pepermunt ruikt fris en zorgt voor de PH- waarde balans in het haar. Hierdoor is de olie zowel geschikt voor droog- als vet haar. Het is ook te gebruiken bij roos en houdt luizen weg. Je kunt er ook een te droge hoofdhuid mee verhelpen, het werkt verfrissend, prikkelt de haarzakjes en stimuleert de groei.

Tarweproteïne

Tarweproteïne beschermt tegen kou, wind en hitte, houdt het vocht vast en verbetert de kambaarheid van het haar. Het helpt bij genezingsprocessen, maakt de huid strak en verzorgt het haar. Het beschermt ook tegen de warmte van de föhn. Tarweproteïne verstevigt het haar door een hoog percentage cystine* en revitaliseert het haar. Het laat het glanzen en houdt kleur vast door een laagje om het haar te vormen.

* Cysteïne (Cys) is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Wanneer het aan lucht wordt blootgesteld oxideert het om cystine te vormen. Cistine is een belangrijk bestanddeel van haar en skelet.

 Thuja

De altijd groene Thuja (levensboom) is een cipres. De naam levensboom is te danken aan de indianen die de ontdekkingsreizigers leerden de plant tegen scheurbuik te gebruiken. Uit de boom wordt etherische olie gewonnen die medicinaal en in parfums wordt gebruikt. De olie heeft een bittere balsemachtige geur. Thuja is bacterie-, schimmel- en zwam dodend. Thuja wordt door de farmaceutische industrie gebruikt in desinfecterende sprays.

 Xanthaan gom

Xanthaan gom is een natuurlijk polysaccharide, gemaakt door de bacterie xanthomonas campestris uit suiker en melasse. Xanthaangom wordt vooral gebruikt als verdikkings- en bindmiddel, maar ook als stabilisator en emulgator. Het levert koud en in een kleine concentratie een goede viscositeit op.

 Zijdeproteïne

De rups van de zijdevlinder (Bombyx mori) maakt haar cocon van zijde. Nadat de vlinder is uitgevlogen wordt de pure zijde door hydrolyse onder zorgvuldige condities omgezet in zijdeproteïne. Menselijk haar bestaat uit 19 aminozuren. Zijde bestaat uit ongeveer 17 dezelfde aminozuren die in haar te vinden zijn. Zijdeproteïne dringt diep in de huid en het haar, verzorgt en herstelt van binnenuit. Het helpt tegen uitdroging, maakt haar gladder en laat het glanzen. Zijdeproteïne verzorgt droog en beschadigd haar, bindt vocht, geeft volume en verbetert de structuur van het haar. Hierdoor is het haar gemakkelijk te kammen

 

Share